Ohjelma

VALO/ON 2017 kokoaa yhteen valaistuksen edelläkävijät.  Kävijät pääsevät tutustumaan sekä valaistuksen tarjoamiin ratkaisuihin niin arkkitehtuurin, valaistustekniikan kuin sähkösuunnittelun näkökulmista.

Tapahtuma  yhdistää kansainväliset keynote-puheenvuorot kaupunkivalosuunnittelun ja valaisinmuotoilun parista ja rennon illanvieton tarjoiluineen.

Lavalle nousevat kansainvälisten keynote-puhujien lisäksi Suomen Valoteknillinen Seura, joka järjestää ohjelmaa Valon päivän kunniaksi. Ohjelmassa mukana myös suosittu PechaKucha Night sekä Belenos Group of Arts -esitys. Tapahtuman juontajana toimii Lorenz Backman ja illan musiikista vastaa DJ Otto Talvio.

 

Keynote-puhujat

 Don Slater                                                                                                                                                 Daniel Rybakken © Kalle Sanner

Don Slater                                                                                                                                                 Daniel Rybakken © Kalle Sanner

Englantilainen Don Slater pohtii valoa ennen kaikkea kaupungistumisen ja kaupunkivalosuunnittelun kautta. Don Slater toimii sosiologian professorina London School of Economicsissa ja yhtenä Configuring Light/Staging the Social -tutkimusryhmän vetäjistä.

Nykyinen tutkimusohjelma Configuring Light edistää yhteiskuntatieteiden ja valaistusmuotoilun yhteistoimintaa varsinkin julkisen valaistuksen näkökulmasta, sekä kehittää uusia menetelmiä, tutkimusprojekteja ja koulutusohjelmia, joilla parannetaan kaupunkivalosuunnittelun sosiaalista tietopohjaa.

Valosuunnittelija Daniel Rybakkenin työ sijoittuu taiteen ja muotoilun välimaastoon.  Hän valmistaa pieniä tuotesarjoja, taideinstallaatioita ja prototyyppejä sarjatuotantoon. Työssään hän tarkastelee ensisijaisesti päivänvaloa ja kuinka tuottaa keinotekoisesti sen alitajuntaisia vaikutuksia.

Rybakken on voittanut useita palkintoja, joista tuorein on vuonna 2016 ADIn myöntämän Compasso d’Oro -palkinto, jonka hän voitti jo toistamiseen. Puheessaan hän tarkastelee ensisijaisesti päivänvaloa ja kuinka tuottaa keinotekoisesti sen alitajuntaisia vaikutuksia.
 

Muu ohjelma
 

LIGHT PECHAKUCHA

PechaKucha on ytimekäs ja nopeatempoinen esitysformaatti, jonka aikana puhuja kertoo haluamastaan aiheesta 20 kuvan kanssa, käyttäen aikaa vain 20 sekuntia per kuva. Light PechaKuchassa on mukana 6 puhujaa, jotka puhuvat omasta näkökulmastaan liittyen valoon ja valaistukseen.
www.pechakucha.org

 

PUHUJAT

 

TATU AHLROOS

Tatu Ahlroos on sisustusarkkitehti ja muotoilija, joka uskoo, että tarvitsemme varjoja yhtä lailla kuin valoa. Hän myös painottaa, että emme saa antaa uusien valoinnovaatioiden sokaista meitä näkemästä auringonvalon innovatiivisia käyttömahdollisuuksia. Ahlroos on tehnyt vuosikymmenen verran julkitilojen sekä yksityiskotien sisustus-, kaluste- ja valaistussuunnittelua. Tällä hetkellä hän vastaa palvelumuotoiluun, tuotemuotoiluun ja sisustusarkkitehtuuriin erikoistuneen Muotohiomo Oy:n sisustusarkkitehtuuriprojekteista.

LAURA IISALO

Laura Iisalo on helsinkiläinen valokuvaaja ja kirjoittaja. Hän on viime vuosina dokumentoinut erityisesti tekijöitä – taiteilijoita, yrittäjiä, käsityöläisiä ja muita oman tiensä kulkijoita – sekä ideoinut ja kuvannut helsinkiläisistä kertovan kirjan Helsinki – People Make the City. Laura on myös Blue Wings -lehden vakituinen avustaja. Kuvaajana hän on dokumentaristi, vaikka esittääkin kohteensa kauniina. Valon lisäksi kuvissa hänelle erityisen tärkeitä ovat tasapaino sekä linjat.

ILKKA PALONIEMI

Ilkka Paloniemeä kiinnostavat urbaanit ympäristöt sekä suhteemme siinä keinovaloon. Paloniemi toimii esitystekniikan johtavana konsulttina Granlund-konsernissa, jonka tavoitteena on parantaa rakennetun ympäristön hyvinvointia. Lisäksi hän toimii Lux Helsinki -valotaidetapahtuman taiteellisena johtajana. Esitystekniikan parissa hän on toiminut 80-luvulta alkaen, hän on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri ja pedagogi.

PIETU PIETIÄINEN

Petteri “Pietu" Pietiäinen on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmasta vuonna 1999, tehnyt mittavan freelanceruran lähinnä teatterinäyttämöiden valaisemisessa ja videosuunnittelussa muun muassa Teatteri Takomossa, Ryhmäteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa. Kansallisteatterissa hän toimi suuren näyttämön suunnittelevana valaistusmestarina kolme vuotta vuotta, mutta on jatkanut vuodesta 2014 lähtien freelance-taiteilijana ja yrittäjänä. Suunnitteluita on lähiaikoina tulossa muun muassa Bulgakovin ja Tsehovin klassikoihin Kansallisteatterissa.

REIJA PASANEN

Reija Pasanen on teollinen muotoilija TaM, jonka erityisosaamisen alueita ovat kalusteiden ja rakenteiden muotoilu sekä valaistuksen suunnittelu. Reijalla on yli kymmenen vuoden kokemus kaupunkivalaistuksen kehittämisestä sekä muotoiluprojekteista Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä Reija työskentelee Ramboll Finland Oy:ssä muotoilijana ja valaistussuunnittelijana. Innostus valaistukseen heräsi jo opiskeluaikana Taideteollisessa korkeakoulussa gradua tehdessä. Silloin hän ymmärsi, kuinka vahvasti valaistuksella voidaan vaikuttaa tilan tunnelmaan, käytettävyyteen sekä käyttäjäkokemukseen. Valaistuksen käyttäjälähtöinen suunnittelu ja positiivisen asiakaskokemuksen tuottaminen ovat hänelle ensisijaiset suunnittelun lähtökohdat.

STEFAN LINDFORS

Sisustusarkkitehti ja kuvanveistäjä Stefan Lindforsilla on aktiivinen kansainvälinen ura designin, arkkitehtuurin ja taiteen parissa. Hän on työskennellyt professorina useissa yliopistoissa taiteen ja muotoilun parissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja toimii luennoitsijana yrityksille ja yliopistoille ympäri maailman. Hänen monipuolinen osaamisensa ulottuu huonekaluista ja teollisista tuotteista sisustusarkkitehtuuriin toimistoissa, kaupoissa ja lentokentillä, kuten myös arkkitehtuurisiin ratkaisuihin kuten ravintolaterasseihin ja julkisen liikenteen pysäkkien sääsuojiin. Kuvanveistäjänä hänen työnsä ydintä ovat häneltä tilatut monumentit kaupungeilla ja yrityksille, kuten myös hänen veistosnäyttelynsä. Hänen asiakkaitaan ovat olleet Alessi, Amnesty, Arabia, Artek, Finavia, Hackman, Helsinki Public Transport, Ingo Maurer, Iittala, JCDecaux, Marimekko, Martela, Neste, Nokia, Sony Playstation, Swatch, Vitra and Warner Music. Lindfors on saanut useita arvostettuja kansainvälisiä palkintoja teoksiaan.

 

LIGHT PITCHING

Mikä on tämän hetken hittituote? Miten se edustaa tämän hetken parasta suunnittelua? Näihin kysymyksiin vastaavat näytteilleasettajat, jotka saavat 3 minuutin ajan vakuuttaa kuulijat ja kertoa yhdestä uutuustuotteestaan. Juontajana toimii Lorenz Backman.
 

BELENOS GROUP OF ARTS

Belenos on Helsinkiläinen esiintyvä ryhmä, joka on toteuttanut usean vuoden ajan laadukkaita ja mieleenpainuvia valoesityksiä. Ryhmän showkokonaisuuksissa yhdistyvät katseen vangitsevat ryhmäkoreografiat sekä tunteikas musiikki.
 
www.belenosshow.fi