OHJELMA

VALO/ON 2019 kokoaa yhteen valaistuksen edelläkävijät. Kävijät pääsevät tutustumaan valaistuksen tarjoamiin ratkaisuihin niin arkkitehtuurin, valaistustekniikan kuin sähkösuunnittelun näkökulmista. Rento illanvietto mahdollistaa uusien ja vanhojen tuttavuuksien tapaamisen inspiroivassa ympäristössä. 

VALO/ON 2019 tuo lavalle kansainvälisiä ja suomalaisia puheenvuoroja julkisten tilojen suunnittelun ja valotaiteen parista. Tänä vuonna lavalle nousevat tunnettu julkisten ja kaupallisten tilojen suunnittelija Rogier van der Heide ja taiteen ja muotoilun monialastudion WHITEvoidin perustaja Christopher Bauder.

Tapahtumassa loistavat myös tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja laulaja Anna Puu.

Tutustu päiväkohtaiseen aikatauluun täällä.

 

KEYNOTE-PUHUJAT

Rogier van der Heide

Rogier van der Heide

Rogier van der Heide on tunnettu julkisten ja kaupallisten tilojen suunnittelija.

Van der Heide yhdistää tekniikkaa ja elämää helpottavia ratkaisuja innovatiivista muotoilua hyödyntäen. Hän on toiminut 20 vuotta osallistavan ja innostavan, valoa, heijastuskuvia, arkkitehtuuria sekä tuotemuotoilua yhdistävän 3D-muotoilun parissa luoden ainutlaatuisen unohtumattomia kansainvälisiä kokemuksia.

Vuoteen 2010 asti van der Heide toimi johtajana Arupilla ja veti Arup Lighting -yhtiön kansainvälistä toimintaa. Tässä roolissa hänellä oli vastuullaan innovatiivisia, luovia ja huolella toteutettuaja projekteja ympäri maailmaa. Lisätietoja Arup Lighting -yhtiöstä on täällä.

Van der Heidelle on myönnetty yli 20 henkilökohtaista muotoilupalkintoa, ja hänen design-tiiminsä Philipsillä on ollut yli 35 kertaa ehdolla innovatiivisen muotoilun johtaville kansainvälisille iF- ja Red Dot -palkinnoille. Hänen työnsä lasketaan laajalti luovan muotoilun kärkikastiin.

Van der Heide luennoi kansainvälisten konferenssien yhteydessä muotoilusta, valaistussuunnittelusta, liiketoiminnasta ja strategisesta muotoilusta. Hänen innostava puheenvuoronsa pimeyden kauneudesta on kerännyt yli 500 000 katsojaa TED.com-kanavalla. Lisäksi hän on toiminut Grazin teknillisen korkeakoulun professorina Itävallassa.

 
 

Christopher Bauder luo isoja tilataideinstallaatioita ja valoteoksia. Hänen töissään käännetään bitit ja tavut esineiksi tai ympäristöiksi ja päinvastoin. Tila, objekti, ääni, valo ja vuorovaikutus ovat töiden pääelementtejä.

Vuonna 2004 Bauder perusti taiteen ja muotoilun monialastudion nimeltä WHITEvoid voidakseen toteuttaa isoja taide- ja designesineitä ja -ympäristöjä. Studiossa toimii vuorovaikutus-, media- ja tuotemuotoilijoita, sisustusarkkitehteja ja sähkösuunnittelijoita. Bauder tunnetaan parhaiten koko kaupungin kattavasta valoinstallaatiosta nimeltä Lichtgrenze, jonka hän toteutti vuonna 2014 veljensä Marcin kanssa Berliinin muurin kaatumisen 25-vuotisjuhlan kunniaksi.

Christopher Bauderin installaatioita ja performansseja on nähty ympäri maailmaa esimerkiksi Pariisin Pompidou-keskuksessa, Taiwanin kansallisessa taidemuseossa, Zurichin designmuseossa, Berliinin CTM & Transmediale -festivaaleilla, Montrealin ja Mexico Cityn MUTEK-festivaaleilla, Lyonin valofestivaaleilla ja lukuisissa muissa tapahtumissa.

Työt ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta ja voittaneet monia palkintoja, esimerkiksi Saksan valaistussuunnittelupalkinnon, Saksan liittotasavallan designpalkinnon, Cannesin leijonia ja Red Dot Design- sekä iF Communication Design -palkinnot.

Christopher Bauder

Christopher Bauder

 
 
Esko Valtaoja

Esko Valtaoja

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori Turun yliopistosta ja entinen Tuorlan observatorion johtaja. Hän on arvostettu tieteentekijä ja myös kiitetty tieteellisen tiedon popularisoija. Tämän myötä hän onkin suomalaisten suosikkitutkija: vuonna 2013 hänet nimettiin merkittävimmäksi elossa olevaksi suomalaiseksi tieteentekijäksi Tieteen tiedotus ry:n tilaamassa kyselyssä. Syksyllä 2017 Valtaoja sai Mensa-palkinnon.